Tuesday, September 1, 2009

Asslm,
arini awan masak daging masak hitam...pergh, cabaran besau nih...awan biasa buat ayam jer, ni nak try daging plak..last week beli daging tak masak lagi...so, this is how i've done it...sesape nak try lerr...sarawak nyer style ye;p

daging masak hitam(sarawak style)

daging dibasuh, dipotong2 kecil dan diperam di dalam kicap pekat
kemudian bawang putih dan bawang merah ditumis hingga mesra
then masukkan pula lengkuas dan juga halia..
masukkan serbuk kurma yg telah dicampur air..
diikuti pula oleh kismis yg sudah di'blend'<--(satu kotak kismis ligo pun jadi larr..)
setelah mesra semuanya, masukkan daging tadi...
dan biarkan hingga masak...

skg nih, daging ni tak berapa nak lembut..
so, sesapa ada idea atau tips, mai la bg komen;p

last week ada buat daging kambing, abah says sedap..sok nak buat utk mami plak...
see you then=)

1 comment:

Fathiah binti Amar said...

Salam.
Pastikan potong daging tak ikut urat (melintang arah urat)
Kalau nak daging cepat empuk letak logam dlm rebusan daging spt sudu, senduk dsb.
Elok rebus daging dulu baru masak apa-apa yang kita suka.
Kalau sume tu dah buat, eden pun tak tau silap kat mana...kene tanya chef...